Monday, 15 August 2011

MeNu BeRbUkA pUaSa....

   Bawu sudah berbuka..so nak rehat lah kejap..erm menu berbuka hari nie boleh tahan jugak..nak tahu ape menu nyew??erm menu hari nie jantung pisang masak lemak,cencalok,tempe masak kicap,sambal peria..erm dah nama pun air tangan mama mestilah sedap..erm dari aku duk citer pasai menu aku berbuka hari nie..aku nak kongsi sedikit resepi untuk memenuhi ruang masa aku nie...   

Masak lemak jantung pisang  

Bahan-Bahan:
2 biji jantung pisang Abu Nipah
1 cawan santan pekat
1 cawan santan cair
Daun kunyit

Bahan tumbuk
4 biji bawang merah
4 biji bawang putih 
1 cm kunyit hidup
10 biji cili api kampung
10 ekor ikan bilis
garam , gula secukup rasa 
Cara:
1. Masakkan santan cair dengan bahan tumbuk
2. Apabila mendidih masukkan jantung pisang yang telah diricih
3. Apabila jantung lembut masukkan santan cair dan rasa secukup rasa
4. Didihkan sebentar dan angkat
Cadangan Hidangan:
Makan bersama nasi putih
Tambahan:
Jantung Abu nipah disiang sehingga lapisan putih kelihatan


Saya percaya kat luar tu ramai tak makan sayur peria… tapi pada saya sayur peria ni sedap sangat!! Rasanya pahit2 sedikit…  sangat sedap di buat sambal atau di goreng dengan telur atau udang. Kat rumah saya kakak n mama seorang yang suka sayur peria ni… My dad makan sikit sikit saja… manakala adik2 saya langsung tak makan!!! Petua nak hilangkan pahit dengan memerap peria ni dengan garam hingga keluar airnya… kemudian jangan lupa cuci bersih2….. barulah dimasak!! Pada sesiapa yang nak try masak peria saya letak resepinya kat bawah…..


Resepi Peria Goreng Udang..
1 biji peria saiz sederhana
2-4 biji cili merah dan cili hijau di hiris nipis ( guna cili padi pun boleh jugak…)
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
6 – 10 ekor udang sederhana ( di masukan seekor2 atau di potong kecil2 terpulanglah…. )
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 biji telur ( yang ni tak letak… tak de stok kat dapur )
Sedikit garam
sedikit gula
Cara penyediaan
1. Peria di potong2, kemudian di perap dengan garam hingga keluar airnya. Boleh jugak kalau diramas2 sedikit tetapi jangan sampai hancur….. kemudian cuci bersih-bersih.
2. Tumis bawang besar, bawang putih, cili hiris hingga wangi, kemudian masukkan sos tiram, kicap manis dan udang.
3. Jika guna telur pecahkan telur sekali ke dalam tumisan tadi. kacau-kacaukan hingga telur hancur.
4. Bila udang kecut, masukkan peria. Kacau hingga peria masak dan layu.
5. sesuaikan rasa garam dan gulanya, bolehlah dihidangkan... 


Ps//:acu try lah..heeee

No comments:

Post a Comment